Φρούτα - Λαχανικά

 
Η βιολογική τους όμως αξία είναι πολύ μεγάλη λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε προστατευτικές ουσίες, που είναι οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα και τα ολιγοδυναμικά στοιχεία. Αυτά είναι απαραίτητα για την κανονική λειτουργία του οργανισμού, πολύ δε περισσότερο των νέων και αναπτυσσόμενων οργανισμών (έφηβοι, αθλητές).
Οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε μικρή ποσότητα (1-5%) είναι δε και μικρής βιολογικής αξίας (εκτός από τις πατάτες) επειδή δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Η περιεκτικότητα σε λίπη είναι ασήμαντη (0-1%).
Η περιεκτικότητα σε νερό είναι πολύ μεγάλη, κυμαίνεται από 75% - 96%.
Οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε μεγαλύτερο ποσοστό (1% -14%) κυρίως με τη μορφή αμύλου και σακχάρων.
Σε όλα τα κηπευτικά υπάρχουν οι βιταμίνες C, B1, B2 και στα περισσότερα οι βιταμίνες Α, Β3, Η και φολλικό οξύ. Η βιταμίνη D δεν υπάρχει σε κανένα από τα κηπευτικά.
Ολιγοδυναμικά λέγονται τα στοιχεία που έχουν μεγάλη σημασία για τον κανονικό μεταβολισμό, που όμως απαιτούνται σε ιχνοποσότητες. Αυτά είναι ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το κοβάλτιο, το μαγγάνιο κ.α. Τα ολιγοδυναμικά στοιχεία καθώς και τα υπόλοιπα ανόργανα άλατα βρίσκονται σε όλα τα κηπευτικά. Τέλος στα κηπευτικά υπάρχουν και ύλες που δεν πέπτονται από τον οργανισμό, όπως η κυτταρίνη. Αυτές οι ύλες είναι πολύ χρήσιμες γιατί προκαλούν διέγερση των περισταλτικών κινήσεων των εντέρων και του στομάχου με αποτέλεσμα την ευκολότερη και καλύτερη λειτουργία των εντέρων.
Ένας λόγος της αύξησης της δυσκοιλιότητας στην εποχή μας είναι η μείωση της κατανάλωσης κυτταρίνης που βρίσκεται στα κηπευτικά και στο πιτυρούχο ψωμί.

Πρέπει να τονιστεί ότι η σύσταση των κηπευτικών έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Εξαρτάται από :
1) Το τμήμα του φυτού.
2) Τη ποικιλία του φυτού.
3) Τις καιρικές συνθήκες
4) Τη λίπανση
5) Τη σύσταση του εδάφους την περιοχή που καλλιεργήθηκε
6) Την ωριμότητα του κηπευτικού.

Άλλες ανόργανες ύλες που βρίσκονται στα κηπευτικά είναι το ασβέστιο, το οξείδιο του μαγνησίου, το κάλιο, το χλώριο, η άμμος (SiO2), φωσφορικό και θειικό οξύ. 
Επίσης στα κηπευτικά συναντώνται και διάφορες χρωστικές ύλες όπως χλωροφύλλη, α,β-καρωτίνια, ξανθοφύλλη.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ
Οι ώριμες ντομάτες είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α, Β, C (όμως η τελευταία καταστρέφεται με τη θέρμανση). Το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες οφείλεται στο λικοπίνιο. (C46H52).

ΠΙΠΕΡΙΕΣ
Είναι τροφή ορεκτική, διεγερτική, αφροδισιακή, πλουσιότατη σε βιτ. C. Η καυστικότητα της πιπεριάς ελαττώνεται καθόσον προχωράει η ωρίμανση, απομακρύνεται με θέρμανση και λείπει τελείως στους μεγάλους καρπούς.
Η καυστικότητα της πιπεριάς οφείλεται σε ένα αλκαλοειδές, την καψικίνη.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
Είναι φτωχή σε θρεπτικές ουσίες, σε βιταμίνες και σε σίδηρο. Περιέχει κυρίως υδατάνθρακες, φώσφορο, ασβέστιο και νάτριο. Η πικρή της γεύση εξαφανίζεται με θέρμανση και προπαρασκευή με αλατόνερο.

ΠΑΤΑΤΕΣ
Είναι πολύτιμο τρόφιμο, δύσκολα αντικαθίσταται. Η κύρια θρεπτική ύλη είναι το άμυλο (4%). Οι πατάτες συνολικά έχουν 20% υδατάνθρακες.
Περιέχει περίπου 0,3 - 1,8% πραγματικών πρωτεϊνών. Από τα άλατα κυρίως υπάρχει φωσφορικό κάλιο (περίπου 500mg ανά 100 γρ.).
Από τις βιταμίνες χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη σημαντικής ποσότητας βιτ. Ε. Τα υπόλοιπα άλατα και βιταμίνες βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες.
Το τηγάνισμα και το βράσιμο δεν μειώνουν αισθητά την περιεκτικότητα σε βιταμίνες. Πάντως ο καλύτερος τρόπος παρασκευής είναι ο πουρές. Ο βρασμός πρέπει να γίνεται με τη φλούδα αλλιώς χάνονται μέχρι και το 33% των θρεπτικών υλών.
Ένα αζωτούχο συστατικό στις πατάτες είναι η σολανίνη (C82H93ΝO15). Η σολανίνη είναι μια δηλητηριώδης ένωση που βρίσκεται κυρίως στη φλούδα. Οι άγουρες πατάτες περιέχουν σημαντικά περισσότερη ποσότητα από τις ώριμες. Επίσης όταν αφεθούν για περισσότερο χρόνο σε ζεστό μέρος τότε αποκτούν πράσινο χρώμα βλασταίνουν οι οφθαλμοί και αυξάνει η περιεκτικότητα σε σολανίνη. Έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση πράσινων πατατών ή με βλαστημένους οφθαλμούς γιατί είναι επικίνδυνες για την υγεία. 

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
Είναι τροφή με φτωχή ενεργητική και μέτρια βιολογική αξία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα κιλό φασολάκια δίνει τις ίδιες θερμίδες όσο 2 αυγά ή 20 γρ. λάδι.

ΑΡΑΚΑΣ
Είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C. Έχει τη μισή βιτ. Α που έχει το βούτυρο. Έχει περισσότερη βιτ. Β από το γάλα. Έχει βιτ. C όσο τα πορτοκάλια. Έχει πολύ σίδηρο, φώσφορο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιτ. Β1.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Τα πράσινα κρεμμύδια κατατάσσονται στην πρώτη σειρά των ισχυρά αντισκορβουτικών μέσων. Όμως, η περιεκτικότητα σε βιτ. C ελαττώνεται κατά την διατήρηση. Τα ξερά κρεμμύδια έχουν πολύ λιγότερη βιτ. C. Στα ξερά κρεμμύδια που είναι αποθηκευμένα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έχει απομείνει βιτ. C.
Η καυστική ουσία των κρεμμυδιών είναι ένα πτητικό έλαιο, πλούσιο σε θείο, που λέγεται θειούχο αλλύλιο (C6H12S2). Με τη θέρμανση απομακρύνεται λόγω της πτητικότητάς του.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι τα κρεμμύδια έχουν αντιαναιμικές και διουρητικές ιδιότητες.

ΚΑΡΟΤΑ
Είναι τροφή σχετικά πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, ιδίως σε βιτ. Α. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως νάτριο, ασβέστιο και η μικρή περιεκτικότητα σε κάλιο, αντίθετα με τα άλλα κηπευτικά του είδους του όπως πατάτες, κοκκινογούλι, κρεμμύδι κ.α. κονδυλώδη.
Τα καρότα περιέχουν τη χρωστική καροτίνιο. Αυτό είναι η προβιταμίνη Α. Οι νέοι και αναπτυσσόμενοι οργανισμοί πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά καρότα.

ΡΑΠΑΝΑΚΙ
Περιέχει ελάχιστες θρεπτικές ουσίες. Είναι όμως χρήσιμο γιατί στο ρίζωμά του περιέχεται χαρακτηριστική καυστική ουσία που του δίνει ορεκτικές ιδιότητες. Είναι λοιπόν περισσότερο ευφραντικό παρά τρόφιμο.

ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ
Είναι ένα δροσιστικό, εύγευστο και ορεκτικό κηπευτικό, φτωχό όμως σε θρεπτικές ουσίες. Περιέχει ασήμαντα ποσά βιτ. Α και πολύ λίγη βιτ. C. Η περιεκτικότητα σε νερό είναι η πλουσιότερη, φτάνει τα 96%.

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
Είναι πολύτιμο κηπευτικό, ευχάριστο ορεκτικό γιατί προκαλεί αύξηση της έκκρισης των πεπτικών υγρών. Παρουσιάζει διουρητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Επίσης έχει θεραπευτικές ιδιότητες κατά της αρτηριοσκλήρυνσης, νεφρίτιδας και ανεπάρκειας του ήπατος.

ΤΕΥΤΛΑ
Είναι φυτό που χρησιμοποιείται σαν κηπευτικό (παντζάρια) και στην βιομηχανία για παραγωγή ζάχαρης (ζαχαρότευτλα). Οι υδατάνθρακες των τεύτλων σε μεγάλο ποσοστό αποτελούνται από σακχαρόζη (είναι η κοινή ζάχαρη). Τα ζαχαρότευτλα έχουν διπλάσια ποσότητα υδατανθράκων από τα κοινά τεύτλα (παντζάρια).
Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται σε μια αζωτούχο χρωστική την βεταϊνη.

ΛΑΧΑΝΟ
Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, γύρω στο 92%. Περιέχει άλατα καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, θείου και μαγνησίου. Έχει καλή περιεκτικότητα σε βιτ. C. Είναι όμως ένα λαχανικό που χωνεύεται δύσκολα.
Η αναδυόμενη δυσοσμία κατά το βράσιμό του οφείλεται στο σχηματισμό υδρόθειου και μεθυλομερκαπτάνης, από διάφορες διασπάσεις.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Είναι πλούσιο σε άλατα καλίου, φωσφόρου και θείου. Είναι επίσης πλούσιο σε βιτ. C.

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
Είναι ένα φτωχό σε θερμιδική αξία και σε βιολογική αξία κηπευτικό.

ΜΠΑΜΙΕΣ
Στη μπάμια αποδίδονται μαλακτικές ιδιότητες λόγω μιας ζελατινώδους ουσίας που περιέχει. Επίσης έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος από όλα τα κηπευτικά (1,2%).

ΑΝΤΙΔΙΑ
Είναι κηπευτικό πλούσιο σε προστατευτικές ουσίες ιδίως σε βιτ. Α.

ΜΑΡΟΥΛΙ
Είναι πλούσιο σε σίδηρο και από τα πιο πλούσια σε νερό (95%). Είναι φτωχό σε υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά και δίνει μόνο 15 θερμίδες ανά 100 γρ. Στο μαρούλι αποδίδονται μαλακτικές και καταπραϋντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

ΣΕΛΙΝΟ
Περιέχει ασήμαντες ποσότητες βιταμινών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και βέβαια λιπών. Δίνει μόνο 15 θερμίδες ανά 100 γρ. Το μόνο χαρακτηριστικό είναι η ευχάριστη γεύση και η ψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Έτσι είναι μάλλον ευφραντικό παρά τρόφιμο. Φυτρώνει σε αλμυρά εδάφη.

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ
Είναι και αυτό ευφραντικό αν και περιέχει σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών (4%) και λιπών (1%) σε σχέση με τα άλλα κηπευτικά. Από βιταμίνες περιέχει μόνο Α και C, όμως σε μεγάλες ποσότητες.
Το χαρακτηριστικό του άρωμα οφείλεται σε ένα αιθέριο έλαιο που υπάρχει στα φύλλα του, την απιόλη .

ΣΠΑΝΑΚΙ
Το σπανάκι χαρακτηρίζεται κυρίως από τη μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο που μπορεί εύκολα να υπερκαλύψει τις ημερήσιες ανάγκες. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται μόνο 300 γρ. σπανάκι. Το σπανάκι είναι επίσης πλουσιότατο σε άλατα ασβεστίου και μπορεί να αντικαταστήσει άλλες πλούσιες σε ασβέστιο τροφές. Έτσι 100 γρ. σπανάκι αντικαθιστούν το ασβέστιο τεσσάρων αυγών ή 110 γρ. γάλακτος.
Η περιεκτικότητά του σε άλλα άλατα είναι φτωχή. Σχεδόν απουσιάζουν το νάτριο και το κάλιο.
Ανήκει στα πλουσιότερα σε βιταμίνες κηπευτικά. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη του περιεκτικότητα σε βιτ. Α που δεν αλλάζει με το βράσιμο.
Επίσης έχει ελάχιστους υδατάνθρακες και καλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες (πάντα σε σχέση με τα υπόλοιπα κηπευτικά).
Είναι λοιπόν πολύτιμο τρόφιμο, πρέπει δε να δίνεται και στα βρέφη μετά τον 6ο μήνα (σαν πουρές).

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Δεν είναι φυτά όπως πολλοί πιστεύουν αλλά μύκητες. Περιέχουν κυρίως πρωτεϊνες (5%). Από τα άλατα απαντά κυρίως ο φώσφορος. Από τις βιταμίνες απαντούν η D σε ψηλή περιεκτικότητα, οι Β, C σε μικρότερη αναλογία και η Α απουσιάζει τελείως.

Διατροφική αξία φρούτων-λαχανικών

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
Πλούσιες σε ασβέστιο,φώσφορο, σίδηρο και ίνες. Για την καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό θα πρέπει να συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, (δηλαδή με πολύ λεμόνι). Συνήθως μαγειρεύονται βραστές με βινεγκρέτ, α λα πολίτα, με αρακά ή με μπεσαμέλ. Είναι φρέσκες όταν το κοτσάνι τους κάμπτεται εύκολα.


Πλούσια σε θερμίδες, αλλά με μεγάλη διατροφική πληρότητα. Προκαλούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού, του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, ενώ περιέχουν μεγάλη ποσότητα της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Προτιμήστε τα νωπά για μη χάνουν τα οξέα τους και συνδυάστε τα με βιταμίνη C.

Πλούσια σε θερμίδες, αλλά με μεγάλη διατροφική πληρότητα. Προκαλούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού, του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, ενώ περιέχουν μεγάλη ποσότητα της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Προτιμήστε τα νωπά για μη χάνουν τα οξέα τους και συνδυάστε τα με βιταμίνη C.



Κατέχουν το ρεκόρπεριεκτικότητας σε βιταμίνη Α, αλλά περιέχουν και β-καροτένιο, σίδηρο, φολικό ασβέστιο, βιταμίνη Ε και ίνες, ουσίες οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες για την αντίσταση του σώματος σε ιώσεις του αναπνευστικού και καρδιακά νοσήματα. Η καλύτερη εποχή τους είναι από τα τέλη της άνοιξης ως τον Αύγουστο. Χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο.



Πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κυρίως β-καροτένια, αλλά και βιταμίνη C. Στη χώρα μας παράγεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως τα τέλη Οκτωβρίου. Συνιστάται να ξεφλουδίζονται προτού μαγειρευτούν, ειδάλλως να πλένονται με εξαιρετικά μεγάλη σχολαστικότητα. Προσοχή στο πρασίνισμα, γιατί αποτελεί σημάδι αλλοίωσης. Συνήθως τρώγονται ψητές.


Έχουν πολλές ίνες, τεράστια ποσότητα β-καροτενίων και μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και σιδήρου. Προτιμήστε τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα που δεν έχουν υποστεί βρασμό. Τρώγονται σκέτα σαν ξηροί καρποί, αλλά και με διάφορους συνδυασμούς, όπως το γιαούρτι.



Έχουν πολλές ίνες, τεράστια ποσότητα β-καροτενίων και μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και σιδήρου. Προτιμήστε τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα που δεν έχουν υποστεί βρασμό. Τρώγονται σκέτα σαν ξηροί καρποί, αλλά και με διάφορους συνδυασμούς, όπως το γιαούρτι.



Η θρεπτική τους αξία διαφέρει από αυτή του λαδιού λόγω της διαφορετικής επεξεργασίας. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνη Ε, σίδηρο χαλκό και φώσφορο. Οι θρούμπες θεωρούνται μια καλή ποικιλία, επειδή παραμένουν περισσότερο επάνω στο δέντρο και συντηρούνται με ξερό αλάτισμα. Τρώγονται σκέτες, σαν πολτός ή ενταγμένες στα φαγητά.



Περιέχει τεράστιες ποσότητες καροτενοειδών ουσιών, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βιταμίνες Α και C. Συνιστάται η πολύ καλή πλύση τους ,εξαιτίας των πολλών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργειά τους Προτιμήστε το φρέσκο καρότο και μάλιστα τον χυμό του (για τις ίνες) αλλά και το βρασμένο (για τα ιχνοστοιχεία του).

Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιοτίνης και περιέχει βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ. Το γεγονός ότι περιέχει σάκχαρα αντισταθμίζεται από το ότι είναι ταυτόχρονα διουρητικό. Πρέπει να τρώγεται ώριμο για να διατηρεί τα διατροφικά του στοιχεία. Η καλύτερη εποχή του είναι μετά τον Ιούλιο και ως τον Σεπτέμβριο.



Πολλές βιταμίνες, κυρίως Ε και Β6, ίνες, ασβέστιο και πρωτείνες. Προσοχή στις πολλές θερμίδες αλλά και στους μύκητες που συχνά καταστρέφουν τον καρπό.Τα φρέσκα καρύδια αρχίζουν να συλλέγονται τον Μάιο.Συνδυάζονται θαυμάσια με μέλι και λεμόνι (το οποίο βοηθά στην πλήρη αφομοίωση των θρεπτικών του στοιχείων).



Περιέχουν πολλές ίνες, ασβέστιο,μαγνήσιο,φώσφορο, βιταμίνη C,Α και Ε,φολικό οξύ, μαγγάνιο και σελήνιο. Είναι καλύτερο να τρώγονται βραστά ή ψημένα, αφού προηγουμένως έχουν πλυθεί καλά. Εξαιρετικά είναι και ως γλυκό του κουταλιού, αν και επιβαρημένα με αρκετές επιπλέον θερμίδες.


Εξαιρετικά ωφέλιμο ως αντισηπτικό, περιέχει κερκετίνη, μια ουσία <<καθαρκτική>> για τις αρτηρίες .Μαγειρεύεται με όλα τα φαγητά αλλά τρώγεται και ωμό. Προτιμήστε τα κόκκινα κρεμμύδια .Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά, απλά βουτήξτε το ψωμί στη σαλάτα, μερικές ουσίες παραμένουν διαλυμένες στο ελαιόλαδο.



Το ελαιόλαδο είναι η πιο χρήσιμη τροφή για σώμα και τους ιστούς του ,εξαιτίας της βιταμίνης Ε που περιέχει. Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση επειδή έχει πολλές θερμίδες και δημιουργεί προβλήματα που πηγάζουν από την παχυσαρκία. Σε σαλάτες αλλά και σε οποιοδήποτε φαγητό είναι απαραίτητο στοιχείο. Ενδείκνυται και για τηγάνισμα.


Περιέχει πολλά φλαβονοειδή και έχει πολύ υπολογίσημη αντιμικροβιακή δράση. Η βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα. Αν το αναμείξετε με μέλι ίσως να σας φανεί λιγότερο ξινό. Ξεπλένει τις τοξίνες από τα κρέατα και εξουδετερώνει τη μεταλλαξογόνο (και καρκινογόνο)δράση του καμένου φαγητού.



Περιέχει παρά πολλές ίνες ,καροτενοειδή,σίδηρο,βιταμίνη C διπλάσια από αυτή ενός μέτριου πορτοκαλιού και ποσότητα ασβεστίου διπλάσια από αυτή του γάλακτος. Πρέπει να πλένεται πολύ προσεκτικά και συντηρείται δύσκολα. Καλό είναι να μην τον ψιλοκόβετε και να χρησιμοποιείτε το χέρι γι’αυτό, για να μην οξειδώνονται τα φύλλα του.



Είναι τα φρούτα που περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας ζεαξανθίνης και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα των χρήσιμων τροφίμων. Περιέχουν επίσης αρκετή βιταμίνη C.

Περιέχουν τεράστιες ποσότητες καροτενίων και ειδικότερα ζεαξανθίνης,ασβέστιο και φολικό οξύ. Να τα κόβετε σε μικρά κομμάτια, ειδάλως οξειδώνονται πολύ γρήγορα και χάνουν μεγάλο μέρος από τη θρεπτική τους αξία. Προσοχή στο πλύσιμο,γιατί όταν ποτίζονται όλα τα συστατικά του χώματος παραμένουν στο φυτό.



Ίνες ,βιοτίνη, μηλικό οξύ ,βιταμίνη C,ασβέστιο και φυτοχημικά στοιχεία (κυρίως η κερκετίνη) το καθιστούν ένα από τα πλέον χρήσιμα για τη διατροφή φρούτα. Καταναλώστε το πάντα με τον φλοιό του ,αφού αυτό είναι το πιο πλούσιο διατροφικό κομμάτι του .Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο, εξαιτίας των καρκινογόνων υπολειμμάτων από τα φυτοφάρμακα.


Ένα από τα πλέον χρήσιμα φρούτα, αφού περιέχει σχεδόν τα πάντα ­­ ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες Β ,χρήσιμες για τον μεταβολισμό, Ε, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο. Ο παχύς φλοιός καθιστά τον καρπό απολύτως καθαρό και ασφαλή. Είναι πιο ωφέλιμη όταν έχει ωριμάσει. Καλό είναι να τρώγεται σκέτη, εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής της αξίας.



Πλούσιο σε β-καροτένιο και σίδηρο ,αποτελεί μια τροφή ιδιαίτερα τονωτική για όλα τα όργανα, επειδή βοηθά στην αποτοξίνωση τους. Συνιστάται πολύ καλό πλύσιμο ,παρά τον κίνδυνο να χαθούν κάποιες βιταμίνες. Τρώγεται συνήθως βραστό και είναι αξιοσημείωτο το ότι διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών του ακόμη και μετά το μαγείρεμα.


Πλούσια σε περιεκτικότητα λυκοπένιου. Προτιμήστε τις φρέσκες ,οι οποίες έχουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά ,και αποφύγετε τις κατεψυγμένες ή αυτές του θερμοκηπίου. Χρειάζεται πολύ καλό πλύσιμο ,αλλά μπορείτε να αφαιρέσετε τον φλοιό χωρίς να χάσει τη θρεπτική της αξία .Μαγειρεμένη έχει περισσότερη αφομοιώσιμο λυκοπένιο, εξαιτίας της θερμοκρασίας και του λαδιού .




Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Cκαι πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης .Οι καυτερές πιπεριές βοηθούν στην παραγωγή ενδοφρινών .Προσοχή όταν τις επιλέγετε στις «ρυτίδες» του φλοιού και στις «εκχυμώσεις».Ωμές είτε γεμιστές με ρύζι παρέχουν όλον τον θρεπτικό τους πλούτο.



Γεμάτο με βιταμίνης C, ίνες ,κάλιο και αντιοξειδωτικά στοιχεία βοηθά τον οργανισμό στην αντιμετώπιση των ιώσεων. Ο φλοιός του πορτοκαλιού το προστατεύει από τα σφιχτά και βαριά και μην παρασύρεστε από το χρώμα τους ,που συχνά οφείλεται σε χημικές ουσίες. Να έχετε υπόψη σας ότι ο χυμός πρέπει να καταναλώνεται άμεσα για να μην οξειδωθεί.



Στενός συγγενής του κρεμμυδιού ,χωρίς όμως να έχει την έντονη και ενοχλητική για πολλούς μυρωδιά του .Γι’ αυτό συνιστάται ως υποκατάστατο σε όσους δεν αντέχουν την έντονη γεύση του κρεμμυδιού. Συνήθως βράζεται με νερό ,καρότα, μαιντανό και σέλινο, υπάρχουν όμως και οι πρασσόπιτες.




Έχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που δρούν ως καθαριστικά για το στομάχι και αντιφλεγμονώδη δράση .Προτιμήστε αυτά που προέρχονται από ορεινές περιοχές και όσα ακόμη είναι νεαρά φυτά. Καταναλώστε τα άμεσα ,αφού η θρεπτική τους αξία χάνεται πολύ γρήγορα. Τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή βραστά με λάδι και λεμόνι.




Πολύ θρεπτικό φρούτο αφού περιέχει πάρα πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Cκαι Ε ,ίνες ,φώσφορο, βιοτίνη ,σίδηρο και ασβέστιο. Συνιστάται να τρώγεται πάντα ξεφλουδισμένο, επειδή συγκεντρώνει πολλούς ρύπους. Ιδανική φάση για κατανάλωση του είναι η πλήρης ωρίμανση. Προσοχή όμως γιατί αμέσως μετά επέρχεται ταχύτατα η σήψη.



Πολύ χρήσιμο φρούτο,επειδή είναι από τα ελάχιστα που μπορούν να φαγωθούν με το κουκούτσι, προσφέροντας όλη τη θρεπτική του αξία .Περιέχει πολύ σίδηρο, σελήνιο, καροτένια και βιταμίνη C.Σκέτο είναι σαφώς πιο υγιεινό αλλά για περισσότερο γεύση μπορείτε να το συνοδεύσετε με λίγη ζάχαρη και κονιάκ ή μέλι.



Έχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σελήνιο, όταν δεν είναι αποφλοιωμένο, αφού οι ουσίες αυτές ενσωματώνονται στον φλοιό του .Το «μαύρο» ρύζι υπερτερεί του λευκού σε πολλά στοιχεία Προτού το μαγειρέψετε καλό είναι να το ξεπλένετε, χωρίς όμως να μουλιάσει ,για να μη διαλυθούν οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες του και τα ωφέλιμα μέταλλα.



Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β,C και Ε, φολικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο. Πρέπει να πλένεται πολύ καλά επειδή φέρει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση. Συνοδεύει σούπες και σαλάτες και ,όπως όλα τα λαχανικά, πρέπει να καταναλώνεται άμεσα για να διατηρήσει τη θρεπτική του αξία.



Η ουσία αλισίνη που περιέχει δρά ως ένα φυσικό αντιοβιοτικό, γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείτε από τις φαρμακοβιομηχανίες. Είναι χρήσιμο επίσης για τους υπερτασικούς, αφού «ρίχνει» την πίεση. Συνιστάται να τρώγεται ωμό ή ελαφρά μαγειρεμένο ή μέσα σε σαλάτες, ώστε τα ένζυμά του να απορροφηθούν από το ελαιόλαδο.



Οι σπόροι του αποτελούν μια πολύ συμπυκνωμένη τροφή ,πλούσια σε καροτένια, ψευδάργυρο και πρωτείνες, καθώς και σε χρήσιμα αμινοξέα. Συνιστάται να τρώγεται με μέλι για την καλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό.



Περιέχει μεγάλες ποσότητες από β- καροτένια, βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ ,σίδηρο, μαγνήσιο και ίνες. Ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση των τροφών που συνοδεύει. Είναι αρκετά επιβαρημένο με ρύπους εξαιτίας των πολλών λιπασμάτων που χρειάζεται η καλλιέργειά του .Μια υγιεινή πρόταση είναι η σπανακόπιτα και το σπανακόρυζο.



Έχει τεράστια ποσότητα βιταμίνης C, σε σχέση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, Α, ασβέστιο και σίδηρο. Είναι πολύ αντιοξειδωτικό τρόφιμο αλλά χρειάζεται καλό πλύσιμο γιατί είναι αρκετά επιβαρημένο από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Τρώγεται σκέτη, με γιαούρτι αλλά και μέσα σε φαγητά.



Είναι πιο ωφέλιμα από τα λευκά ,όπως και το κρασί .Αποτοξινώνουν από την «κακή» χοληστερίνη Εξαιτίας των φλαβονοειδών που είναι συγκεντρωμένα στον φλοιό και στα κουκούτσια τους. Πρέπει να πλένονται σχολαστικά με νερό και σαπούνι. Τρώγονται ως έχουν και ως χυμός αλλά πρέπει να καταναλώνονται χωρίς να συνοδεύουν γεύματα.



Έχει πολλά φλαβονοειδή και εικάζεται ότι αποτρέπει την εκδήλωση πολλών ασθενειών. Έχει διαπιστωθεί ότι στατιστικά ωφελεί έμμεσα τους καπνιστές. Προσοχή όμως επειδή η υπερκατανάλωση του μπορεί και να βλάψει.



Περιέχουν υψηλά επίπεδα φολικού οξέος, καροτένια και πολύ σίδηρο. Καλό είναι να συνοδεύονται από τρόφιμο με βιταμίνη C για να απορροφάται επαρκώς ο σίδηρος που έχουν. Είναι καλές για το νευρικό σύστημα εξαιτίας των πολλών βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τρώγονται βραστές.



Έχουν ίνες ,καροτένια, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή να ανεβάσουν την πίεση. Τρώγονται κρύα σε σαλάτα ,στο ταψί με ντομάτα αλλά και βραστά ως φασολάδα.





Άψητα και ανάλατα είναι μια από τις πληρέστερες τροφές. Κατέχουν το ρεκόρ περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, μια ουσία «κλειδί» για το ανοσοποιητικό σύστημα .Προσοχή στις πολλές θερμίδες. Καλό είναι η κατανάλωσή τους να συνοδεύεται από κάποιο τρόφιμο με βιταμίνη C.



Θρεπτικότατη περιέχει μεγάλες ποσότητες σε βιταμίνες Β, Ε,C και ίνες, αλλά ιδιαίτερα ευάλωτη σε ρύπους και φυτοφάρμακα. Δρα ως ενισχυτής των αντιοξειδωτικών στοιχείων. Προτιμήστε όσες έχουν φυσιολογικό μέγεθος και καταναλώστε τες άμεσα. Χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο με σαπούνι και χλιαρό νερό. Τρώγονται σκέτες, με ζάχαρη, λεμόνι ή και λίγο κονιάκ.



Έχουν μεγάλη ποσότητα καροτενίων, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου και ινών. Οι φρέσκοι πρέπει να πλένονται καλά .Τρώγονται σκέτοι, αλλά γίνονται και πολύ ωραίο γλυκό, προσθέτοντας ένα αμύγδαλο στη θέση που είναι το κουκούτσι.



Είναι το πιο πλούσιο ψωμί που κυκλοφορεί στην αγορά. ΄Εχει περισσότερες ίνες ,πρωτείνες,σίδηρο και θειαμίνη από το λευκό. Πιο υγιεινό είναι αυτό που γίνεται από σιτάρι, ενώ πιο πλούσιο διατροφικά το πολύσπορο. Προσοχή στην ποιότητα του αλεύρου που χρησιμοποιείται, επειδή πολλά από αυτά (σόγια,καλαμπόκι) μπορεί να είναι γενετικά μεταλλαγμένα.


Το φύτεμα των λαχανικών από σπόρους είναι μια εύκολη δουλειά αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά κάποιους γενικούς κανόνες. Το χώμα φύτευσης πρέπει να είναι ελαφρύ, καλά δουλεμένο απαλλαγμένο από άλλους σπόρους αν δεν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φυτόχωμα που είναι η καλύτερη λύση. Επίσης πρέπει να στραγγίζει καλά για να μην κρατεί υγρασία και σαπίσουν οι σπόροι μας. Ο γενικός κανόνας στο βάθος φύτευσης είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του σπόρου, δηλαδή άλλο βάθος θα φυτεύουμε τις ντομάτες μας που είναι πολύ μικρός ο σπόρος και άλλο τα καλαμπόκια ή τον αρακά που είναι μεγαλύτερος ο σπόρος τους.
Το φως όπως η υγρασία και η θερμοκρασία είναι τα απαραίτητα για το φύτρωμα των σπόρων. Η εποχή σποράς, φύτευσης λαχανικών πρέπει να είναι μέσα στους ακόλουθους πίνακες θερμοκρασίας γιατί το μικροκλίμα κάθε περιοχής είναι διαφορετικό, άλλο δηλαδή για τη βόρειο και άλλο για την νότιο Ελλάδα.
Οι σπόροι βλαστάνουν και έξω από τις συγκεκριμένες θερμοκρασίες ,αλλά υπολογίστε μεγαλύτερο χρόνο βλάστησης στις χαμηλότερες και μικρότερο χρόνο βλάστησης στις μεγαλύτερες θερμοκρασίες.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΠΟΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ



ΑΓΓΟΥΡΙ-CUCUMIS SATIVUS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 25-30 ημέρες
Ωρίμανση: 25-50 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ-ZEA MAYS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο

Βάθος φύτευσης: 2.5-5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-20
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 100-130 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΚΑΡΟΤΟ-DAUCUS CAROTA
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο  και Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-15
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 65-70 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΚΟΛΟΚΥΘΑ-CUCURBITA PEPO
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο έως Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 1.5-5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 25-40 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση.
Ωρίμανση: 40-50 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ-BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 35-50 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 50-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΚΡΕΜΥΔΙ-ALLIUM CEPA
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε με σπόρο την άνοιξη νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C. Από βολβούς το φθινόπωρο για φρέσκο και Φεβρουάριο για ξερό.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο από σπόρο
Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30-50 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 90 μέρες μετά την βλάστηση και αναλόγως το μέγεθος που τα θέλουμε

ΛΑΧΑΝΟ/ΜΑΠΑ-BRASSICA OLERACEA/CAPITATA
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 7-12
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 65-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΜΑΡΟΥΛΙ-LACTUCA SATIVA
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε τέλος καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-26 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Αύγουστο-Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο-Μάρτιο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-15
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 15-25 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 40-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ-SOLANUM MELONGENA/ESCULENTUM
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-32 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-13
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40-55 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 50-80 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΜΠΑΜΙΑ-OKRA/ABELMOSCHUS ESCULENTUS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-32 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάιο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά. Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30-35 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση.
Ωρίμανση: 50-60 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία

ΜΠΙΖΕΛΙ-PISUM SATIVUM
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε το φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-20 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριο-Νοέμβριο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά.
Ημέρες βλάστησης: 7-14
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 70-100 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία

ΜΠΡΟΚΟΛΟ-BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 3-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 55-75 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΠΑΝΤΖΑΡΙ/ΤΕΥΤΛΑ-BETA VULGARIS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο και Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 55-80 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΠΑΤΑΤΑ-SOLANUM TUBEROSUM
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-21 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο και Ιούλιο-Αύγουστο (καλοκαιρινή)
Βάθος φύτευσης: 7.5-10 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: Άμεση
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 90-120 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΠΕΠΟΝΙ-CUCUMIS MELO
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιο-Μάιο
Βάθος φύτευσης: 3 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες
Ωρίμανση: 60-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΠΙΠΕΡΙΑ-CAPSICUM ANNUM
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 6-12
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30-50 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 60-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΣΚΟΡΔΟ-ALLIUM SATIVUM
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε με βολβούς φθινόπωρο για φρέσκο και Φεβρουάριο για ξερό, όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-26 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριο-Φεβρουάριο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά με τη μύτη προς τα πάνω
Ημέρες βλάστησης: 7-20
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 90 μέρες μετά την βλάστηση και αναλόγως το μέγεθος που τα θέλουμε

ΣΠΑΝΑΚΙ-SPINACIA OLERACEA
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-23 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Αύγουστο-Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο-Μάρτιο
Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 7-15
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 40-50 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΤΟΜΑΤΑ-LYCOPERSICON ESCUTENTUM
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος
Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-15
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40-60 ημέρες
Ωρίμανση: 55-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΡΕΣΚΑ/ΞΕΡΑ-PHASEOLUS VULGARIS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-29 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος-Αύγουστος
Βάθος φύτευσης: 2.5-5 εκατοστά αναλόγως το μέγεθος του σπόρου. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά.
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση.
Ωρίμανση φρέσκων: 50-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
Ωρίμανση ξερών: 95-125 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

Απόσταση φύτευσης λαχανικών

Οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των φυτών πολλές φορές διαφέρουν. Άλλες αποστάσεις χρησιμοποιούμε σε παρτέρια με καλό κομπόστ και άλλες σε διαφορετικές ποικιλίες φυτών.
Οι ακόλουθες είναι οι προτεινόμενες, πιο συμβατές «γενικού τύπου»


ΑΓΓΟΥΡΙ-CUCUMIS SATIVUS
Στις σειρές σε χωράφι: 30-45 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 120-180 εκ.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ-ZEA MAYS
Στις σειρές σε χωράφι: 20-30 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 75-90 εκ.

ΚΑΡΟΤΟ-DAUCUS CAROTA
Στις σειρές σε χωράφι: 5-7.5 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 40-60 εκ.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ-WATER MELON
Στις σειρές σε χωράφι: 90-180 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 150-250 εκ.

ΚΟΛΟΚΥΘΑ-CUCURBITA PEPO
Στις σειρές σε χωράφι: 60-70 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 90-150 εκ.


ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ- BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS
Στις σειρές σε χωράφι: 30-60 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.

ΚΡΕΜΥΔΙ-ALLIUM CEPA
Στις σειρές σε χωράφι:5-10 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 30-45


ΛΑΧΑΝΟ/ΜΑΠΑ-BRASSICA OLERACEA/CAPITATA
Στις σειρές σε χωράφι: 30-45 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.


ΜΑΡΟΥΛΙ-LACTUCA SATIVA
Στις σειρές σε χωράφι: 20-30 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 30 εκ.


ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ-SOLANUM MELONGENA/ESCULENTUM
Στις σειρές σε χωράφι: 45-60 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.


ΜΠΑΜΙΑ-OKRA/ABELMOSCHUS ESCULENTUS
Στις σειρές σε χωράφι: 30-45 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.

ΜΠΙΖΕΛΙ-PISUM SATIVUM
Στις σειρές σε χωράφι: 5-7,5 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 30-75 εκ.


ΜΠΡΟΚΟΛΟ-BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS
Στις σειρές σε χωράφι: 30-60 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.


ΠΑΝΤΖΑΡΙ/ΤΕΥΤΛΑ-BETA VULGARIS
Στις σειρές σε χωράφι: 5-10 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 45-60 εκ.


ΠΑΤΑΤΑ-SOLANUM TUBEROSUM
Στις σειρές σε χωράφι: 25-30 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.

ΠΕΠΟΝΙ-CUCUMIS MELO
Στις σειρές σε χωράφι: 90-180 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 150-250 εκ.


ΠΙΠΕΡΙΑ-CAPSICUM ANNUM
Στις σειρές σε χωράφι: 30-60 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-75 εκ.


ΣΚΟΡΔΟ-ALLIUM SATIVUM
Στις σειρές σε χωράφι:10-20 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 30-40 εκ.

ΣΠΑΝΑΚΙ-SPINACIA OLERACEA
Στις σειρές σε χωράφι:7,5-15 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 30-45 εκ.


ΤΟΜΑΤΑ-LYCOPERSICON ESCUTENTUM
Στις σειρές σε χωράφι: 60-90 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 90-120 εκ.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΑ-PHASEOLUS VULGARIS
Στις σειρές σε χωράφι: 10-30 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ

ΦΑΣΟΛΙΑ ΘΑΜΝΟΙ-PHASEOLUS VULGARIS
Στις σειρές σε χωράφι: 5-10 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.





ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ
 ΟΝΟΜΑΣΙΑ  ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ σε ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ  ΤΙΜΗ σε ΕΥΡΩ

1 ΑΓΡΙΑΔΑ 90 2,00
2 ΑΧΙΛΛΕΑ 30 2,50
3 ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ 50 2,00
4 ΔΑΦΝΟΦΥΛΛΑ 15 2,00
5 ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ 100 3,00
6 ΔΥΟΣΜΟΣ 50 2,00
7 ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ 60 2,00
8 ΖΑΜΠΟΥΚΟΣ ή ΣΑΜΠΟΥΚΟΣ 30 2,50
9 ΘΥΜΑΡΙ ΠΗΛΙΟΥ 50 2,00
10 ΘΥΜΑΡΙ ΠΙΕΡΙΩΝ 30 2,00
11 ΙΠΠΟΥΡΙΔΑ (ΕΚΟΥΪΖΕΤΟ) 80 3,00
12 ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ 80 4,00
13 ΚΟΡΙΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΜΜΕΝΟΣ 100 2,00
14 ΚΟΡΙΑΝΔΡΟΣ ΣΠΥΡΙ 50 1,50
15 ΚΥΠΑΡΙΣΣΑΚΙ 60 5,00
16 ΛΕΒΑΝΤΑ 60 3,00
17 ΛΑΒΑΝΤΑ ΠΟΥΓΓΙ 3,00
18 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ 40 2,50
19 ΜΑΡΑΘΟΣ 60 3,00
20 ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ 50 2,50
21 ΜΕΝΤΑ 60 2,50
22 ΜΟΛΟΧΑ 50 2,50
23 ΡΙΓΑΝΗ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΠΙΕΡΙΩΝ 60 2,50
24 ΡΙΓΑΝΗ ΠΙΕΡΙΩΝ ΣΕ ΜΑΤΣΑΚΙ 80 2,50
25 ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ 50 2,50
26 ΤΑΡΑΞΑΚΟ 50 2,50
27 ΤΖΕΡΝΙΚΟΒΟΤΑΝΟ 80 4,00
28 ΤΣΑΙ ΒΟΥΝΟΥ ΚΟΜΜΕΝΟ 60 2,50
29 ΤΣΑΙ ΒΟΥΝΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ 80 4,00
30 ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ 50 2,50
31 ΥΣΣΩΠΟΣ Ή ΛΑΓΟΚΟΙΜΗΘΙΑ 30 2,50
32 ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ 50 2,50
33 ΦΛΑΜΟΥΡΙ ΑΝΘΟΣ (ΤΙΛΙΟ) 50 2,50
34 ΦΛΑΜΟΥΡΙ ΦΥΛΛΟ (ΤΙΛΙΟ) 40 2,50
35 ΦΛΙΣΚΟΥΝΙ 50 2,50
36 ΧΑΜΟΜΗΛΙ 50 2,50

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ

ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ

ΦΡΑΟΥΛΑ

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

ΦΑΣΟΛΙΑ

ΦΑΚΕΣ

ΤΣΑΙ

ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ

ΣΤΑΦΙΔΑ

ΣΠΑΝΑΚΙ

ΣΟΥΣΑΜΙ

ΣΚΟΡΔΟ

ΣΕΛΙΝΟ

ΡΥΖΙ

ΡΟΔΙ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

ΡΑΔΙΚΙΑ

ΠΡΑΣΟ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΠΙΠΕΡΙΕΣ


ΝΤΟΜΑΤΑ

ΜΠΡΟΚΟΛΟ


ΜΠΑΝΑΝΑ

ΜΗΛΟ

ΜΑΡΟΥΛΙΑ

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ


ΛΕΜΟΝΙ

ΛΑΔΙ


ΚΡΕΜΜΥΔΙ

ΚΑΣΤΑΝΑ

ΚΑΡΥΔΙΑ

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

ΚΑΡΟΤΟ

ΕΛΙΕΣ

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ


ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ


ΒΕΡΙΚΟΚΑ

ΑΡΑΚΑΣ


ΑΜΥΓΔΑΛΑ